مرحوم استاد ایرج افشار
بسم الله الرحمن الرحیم
دو کتاب تاریخی که از آثار تاریخی بیداخوید و شیخ علی بنیمان در آنها یاد شده عبارتند از جامع مفیدی ( در این کتاب از شیخ علی بنیمان صحبت شده ) و یادگارهای یزد ( آثار تاریخی بیداخوید در این کتاب ذکر شده ) . کتاب یادگارهای یزد تالیف استاد ایرج افشار بوده و جامع مفیدی با کوشش ایشان چاپ شده است.به این دلیل برای معرفی استاد ایرج افشار ،مطلبی که در سایت به آدرس http://www.irajafshar.ir/fa درباره ایشان آمده را در اینجا آورده ام.روحش شاد.
گزارش خدمات استاد ایرج افشار به استان یزد
حسین مسرت-نویسنده و پژوهشگر
نام زنده یاد ایرج افشار در مجامع علمی ، فرهنگی و تاریخی جهان ، قرین با نام جاودان ایران است.وی با تصحیح ، گردآوری و نگارش حدود 350 کتاب و چند صد مقاله ، بیشترین نقش را در رشد فرهنگ ، ادب و تاریخ ایران بر عهده داشت. او در نزد اهل علم و فرهنگ دنیا با عنوان : کتابشناس ، ایران شناس و یزد شناس شهره است.
استاد ایرج افشار ، فرزند دکتر محمود افشار یزدی است( وی موقوفاتی در یزد و طزرجان دارد).استاد ایرج افشار در سال 1304 شمسی در خانواده ای بدنیا آمد که پدر و مادر وی هردو یزدی بودند و بعدها خود نیز همسری یزدی گرفت.وی با تصحیح و چاپ کتابهای خطی ، تاریخی و جغرافیایی و ادبی یزد ، بزرگترین گامها را در راه شناخت تاریخ استان یزد برای مردم ایران و جهان برداشت که اگر این همت والای او نبود ، هیچ کس ار تاریخ کهن یزد از آغاز تا عصر قاجار آگاه نمی شد.
از انبوه کتاب ها و پژوهش های او که چون بیرون از موضوع بحث است ، در می گذریم و تنها به آثاری که درباره یزد به همت وی تصحیح ، گردآوری ، نگارش و چاپ شده بسنده می شود. این آثار به ترتیب زیر است:
1- تاریخ جدید یزد 2- تاریخ یزد 3- جامع الخیرات 4- جامع جعفری 5- جامع مفیدی(سه جلد) 6- دیوان وحشی بافقی
7- سعادت نامه 8- فرّخ نامه 9-مختصر مفید 10- منشآت شرف الدین علی یزدی 11- منظومات شرف الدین علی یزدی 12-واژه نامه یزدی
13- یادگارهای یزد( سه جلد) 14-یزد در اسناد امین الضرب 15-یزدنامه ( دو جلد )
که در این میان دوره ارزشمند و مصور یادگارهای یزد ، بیشترین نقش را در شناسایی آثار و بناهای تاریخی و مذهبی یزد بر عهده داشت و به ماندگاری آنها یاری رساند.
زنده یاد افشار همچنین تا دم مرگ ، بواسطه عشق و علاقه ای که به زادگاه پدری اش داشت ، 125 مقاله در شرح آثار تاریخی ، بزرگان ، تاریخ ، فرهنگ ، ادب ، هنر و معماری یزد نوشت و در مجلات معتبر چاپ کرد.
بیدخودی: قابل ذکر است که ایشان سمتهایی چون ریاست کتابخانه ملی ایران ، ریاست مرکز تحقیقات ایرانشناسی دانشگاه تهران ، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران ،استاد رشته تاریخ در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران ،را داشته اند. ایشان در در 18 اسفند 1389 در گذشت.